Monday, October 5, 2015

Predstavljamo: Urban reads (+ osvoji knjigu)

Izdavačka kuća "Urban reads" polako ali sigurno okuplja armiju svojih čitalaca. Ponuda njihovih naslova svakim mesecom je sve veća, a teme romana potpuno realno opisuju živote mladih u kojima svako može da se prepozna. To je bio dovoljno dobar razlog da popričamo sa Jasminom Marković Karović, direktorkom "Urban reads-a". Popričali smo sa njom o tome kako je izdavačka kuća nastala, kako biraju svoje naslova, i šta to za njih znači "Different is OK"?


Sa kojom idejom je nastala izdavačka kuća "Urban Reads"?
- Urban Reads je osnovan s idejom da mlada publika dobije priliku da čita savremenu i fantastičnu fikciju koja se nalazi na vrhovima svetskih lista najprodavanijih naslova. Isprva nismo bili sigurni da li da se tako striktno profilišemo, ali tržište je pokazalo da interesovanje itekako postoji. Iako nisu postojale naznake da mladi vole da čitaju, ispostavilo se da je samo bilo potrebno prodrmati taj deo tržišta i ponuditi im iste one naslove u kojima uživaju njihovi vršnjaci širom sveta. 

Kojim principom birate naslove koji će se naći u ponudi vaše izdavačke kuće?
- Što se tiče omladinske fantastike (tu najpre mislim na distopiju), tu pratimo popularnost naslova i gledamo da biramo knjige koje su filmovane. Igrom slučaja, to su uglavnom trilogije, i sumnjamo da će se to u narednih godinu-dve menjati. Kada je u pitanju savremena omladinska književnost, nije nam cilj da naslovi budu samo bestseleri, trudimo se da izaberemo realne teme koje su aktuelne u životu jednog prosečnog tinejdžera, a koje mu možda mogu pomoći u sticanju pouzdanja ili odgovoriti na neka od pitanja koja ga muče. Tu svakako prednjače romani Džona Grina, koji na nesvakidašnji način i sa dozom specifičnog humora opisuju živote mladih u kojima apsolutno svaki tinejdžer može da se prepozna. 

Odnedavno kod vas postoji novi slogan "Different is OK", šta za vas znači drugačije?
- Slogan koji prati ediciju savremene omladinske književnosti je uveden nakon što smo primili mejl u kome se jedan naš čitalac čudi zašto izdajemo knjigu u kojoj je jedan od protagonista gej. Priznajem da sam bila iznenađena tim neprijatnim mejlom koji sam dobila, pre svega zašto što sam bila uverena da mlađe, globalizacijom zahvaćene generacije uopšte nemaju tu vrstu predrasuda. Otuda ideja da različitost, ukoliko ona ne nanosi štetu okolini, nije nešto čega se treba stideti. Želimo da podstaknemo mlade da u tome što su drugačiji pronađu nešto pozitivno i koračaju kroz svoju mladost uzdignute glave.  

Izdavačka kuća postoji od 2013. godine, i do sada je stekla veliki broj poštovaoca i pratioca u prevodu čitaoca. Koliko oni imaju ulogu u svemu tome čime se bavi izdavačka kuća?
- Kao i u svakoj drugoj industriji, mi postojimo isključivo zahvaljujući zadovoljstvu naših čitalaca. Trudimo se da osluškujemo njihove želje, da im prevodimo knjige za koje pokažu interesovanje, ali i da što češće ostvarujemo živ kontakt s njima – koji svoj vrhunac dostiže na Sajmu knjiga. Praktično ne postoje mejl ili FB poruka na koje nije odgovoreno u najkraćem mogućem roku – Urban Reads je njihovo ogledalo, kao što su i oni naše. Osim toga, ljubav koju mi gajimo prema njima, a koja je vidno uzvraćena, ne može se odglumiti.

Za predstojeći sajam knjiga, kao sastavni deo vašeg kataloga naći se i jedan sažet poučni deo kojima će mnogim mladim ljudima pomoći. Možete li nam nešto detaljnije reći o tome?
- Imajući u vidu da većina naših naslova prati likove koji se bore protiv nametnutih stereotipa okoline, bilo da su homoseksualci, neshvaćeni štreberi ili depresivci, odlučili smo da se dublje pozabavimo različitostima i borbom sa sobom i sa okolinom, te smo za Sajam knjiga pripremili Priručnik za mlade u kome smo, uz saradnju renomiranih stručnjaka iz oblasti, pobrojali najčešća pitanja koja muče mlade osobe koje nailaze na neshvatanje okoline. Potrudili smo se da i pitanja i odgovori budu što jednostavniji, i pruže informaciju koja im je preko potrebna: da pomoć postoji, da je besplatna i da nisu sami, bilo da je reč o borbi s crnim mislima, gubitku voljene osobe, spoznavanju privlačnosti prema istom polu, razmišljanjima o samoubistvu, odbacivanju okoline, itd. Mi volimo da mislimo da se naše poslanje proteže i na neke druge sfere, ne samo na izdavaštvo, te se trudimo da naš rad bude i društveno koristan. Ponekad nije lako biti mlad, a mi smo tu da pomognemo kad ustreba i odgovorimo na najčešće postavljana pitanja.

Šta se novo krčka u kuhinji "Urban reads-a", kojim delima možemo da se nadamo do kraja godine?
- Na policama knjižara do kraja godine naći će se drugi deo trilogije Uspon Crvenog – Sin Zlatnoga, prvi deo tetralogije Crvena Kraljica, prvi deo trilogije Peti talas, kao i preostale knjige Džona Grina: Obilje Katarina, Vil Grejson Vil Grejson i Vejte, snegovi.


OSVOJI KNJIGU!


Izdavačka kuća "Urban reads" poklanja primerak knjige Dženedi Neslon - "Daću ti sunce". Da bi mogli da učestvujete u ovoj nagradnoj igri potrebno je:
1. Podeliti ovaj link na jednoj od društvenih mreža
2. U komentar na blogu da napišete "Šta za vas znači biti drugačiji"?

UPDATE: Knjigu je osvojio Mihajlo Vasiljević. Čestitamo!

7 comments:

 1. Kristina Tina AndjelkovicOctober 5, 2015 at 10:01 PM

  Drugaciji za mene znaci biti SVOJ... imati svoje misljenje i svoj stav. Drugaciji biti je Idealna stvar, to je od Boga dar. Svako ima prava da bira i da voli, da bude drugaciji, poseban i sebi svoj. Na to svako ima pravo. Drugaciji biti je sasvim Ok.

  ReplyDelete
 2. Biti drugaciji znaci biti potpuno svoj. Ne uklapati se u kalup koji namece okolina i drustvo vec slusati sebe i ponasati se onako kako se osecas i kako zelis. Jednostavno ne biti kao drugi, vec imati svoj stav cak iako si jedini. I doprineti nesto drugo drustvu.

  ReplyDelete
 3. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Svi smo mi drugačiji i svoji, ali to ne prihvatamo. Želimo svesno da budemo sličniji i to je ono što nas uči kolektiv. Odupreti se kolektivu je najveći izazov u životu, tako da za mene biti drugačiji je biti nekolektivan i pritom ne mrzeti kolektiv.

   Delete
 4. Snežana Milosavljević AnđelkovićOctober 9, 2015 at 8:15 AM

  Drugačiji ljudi prosto razmišljaju drugačije. Imaju drugačije koncepte. Ako su danas sto posto u pravu, ne podrazumevaju da će biti i sutra. Čak možda ni po istom pitanju.

  Drugačije razmišljanje sve dovodi u sumnju. Sve upoređuje sa sobom. I živi prema sopstvenim tumačenjima. Uvek spreman da u ta tumačenja uključi aspekte koje nije predvideo ili ih je prevideo. Da se vrati korak po korak i da se koriguje. Da proširi granice svoje subjektivnosti.

  Drugačije razmišljanje podrazumeva odgovornost. Ponekad je samo slušanje i osluškivanje. Ponekad, biti drugačiji, vređa tuđe uši.
  Biti drugačiji je rizik!!! Ali drugačiji ne razmišljaju o riziku, prosto zato što drugačije razmišljaju. Nisu previše iznenađeni kad postanu svesni kako ih drugi vide i doživljavaju.
  Drugačiji se ne uklapaju!!!
  Drugačiji drugačije vide sve one koji su isti. U svakome pronalaze posebnost, vrednu pažnje i poštovanja. Od svakoga su u stanju nešto da nauče. Ne zato što svako hoće nečemu da ih nauči, nego zato što oni stalno uče, hteli ne hteli. Jer su drugačiji. Drugačiji su navikli da nose etikete.
  Drugačije razmišljati, vrhunska je hrabrost u bivanju onoga što jesi.
  A to nije ništa posebno, za drugačije.
  BITI DRUGAČIJI ZNAČI BITI POTPUNO SVOJ. ☺

  ReplyDelete
 5. Slavko AnđelkovićOctober 9, 2015 at 8:27 AM

  Biti drugačiji ZNAČI BITI SVOJ! Ne uklapati se u kalupe koje nameće današnjica. To je jedna je od najvećih privilegija koja nam je darovana.To je način kojim život slavi naše postojanje.Jer svi smo podjednako potrebni na ovom svetu. Svako daje svoj doprinos ispoljavajući sve lepote i svu raznolikost svoje duše. Svoje osobenosti, nijanse svog unutrašnjeg bića. Niko na ovom svetu nije kao vi. Niti će to ikada biti. ������

  ReplyDelete
 6. Biti drugaciji za mene znaci slediti svoj put uprkos svima i uprkos svemu; pratiti one koji su imali snage i hrabrosti da menjaju svet, da veruju sebi i kad svi sumnjaju u njih; traziti i naci slicne sebi i biti bez predrasuda. PROUD TO BE DIVERGENT!

  ReplyDelete