Monday, August 10, 2015

MOJA PREPORUKA: Vesna Zakonović Arežina


U rubrici "Moja preporuka", novinarka, spisateljica, DJ&radio host Vesna Zakonović Arežina za čitaoce bloga "Knjiga je knjiga" otkriva svojih pet knjiga koje toplo preporučuje. Budući da je i sama autor tri veoma čitana romana "Ide macan oko tebe", "(Ne) verujem u ljubav" "Mama ipak zna najbolje", jedna od tih knjiga se takođe našla u njenoj preporuci. Vesna je inače veliki kolekcionar biografija poznatih, naročito iz muzičkog sveta, što se svakako može primetiti po njenom izboru.



1. Robbie Williams biografija, Emily Herbert
Veliki sam fan ovog muzičara, imam nekoliko knjiga o njegovom životu i karijeri, ali ovo izdanje mi se čini najpotpunije. Počeci sa "Take That", solo karijera, svetska slava, USA priča, i on, kao večiti tinejdžer. Harizmatičan a i dalje nesiguran, euforičan, depresivan, obožavan a uvek nekako nesiguran. Strahovi i dirljiva priznanja, ljubav, seks, droga, usamljenost, tron. King u svakom smislu. Ovu knjigu nisam uspela da pronadjem u Srbiji, stigla je iz Hrvatske.



2. Toma Zdravković 68 neispričanih priča, Dejan Ćirić
Toma je institucija, ali moram da priznam da nisam od onih koji bi njegove pesme naručivali u kafani. Odnosno, nisam bila jedna od tih. Posle ove knjige, i pojedinih priča koje su sa svetom podelili ljudi sa kojima je  Toma Zdravković putovao, pevao, sarađivao, živeo, upoznala sam i zavolela ovog, kako ga je autor Dejan Ćirić nazvao " čoveka, umetnika, boema, kavaljera, heroja, lutalice, ljubavnika, kockara, deteta, gospodina, pevača, pesnika i nesrećnika". Jednostavno, to je Toma. Sada svaki njegov hit doživljavam potpuno drugačije.




3. Smrt je neprovjerena glasina, Emir Kusturica
Odrastanje u Sarajevu, njegov doživljaj ratnih strahota, tumačenje različitih ideologija, stapanje vera, i pre svega pronalaženje odgovora u besmislu verskog sukoba... Jednostavno, Kusturica! Njegovo tumačenje Andrića, kao objašnjenje za sve što decenijama potresa ovaj deo Balkana ovu knjigu čini zaista velikom i meni jako dragom.






 4. Fajront u Sarajevu, dr. Nele Karajlić
Život, rat i mir iz prve ruke. Smrt koja napada i odgovori koji joj ne dozvoljavaju da pobedi. Nele je idol mog detinjstva, vrlo lično sam doživela i njegovu životnu priču.






 5. Mama ipak zna najbolje, Vesna Zakonović Arežina
Moja treća knjiga "Mama ipak zna najbolje", knjiga koja govori o odrastanju, o postavljanju prioriteta, o istinskoj sreći koja dolazi iz porodice. To nije samo knjiga za mame! Nekome je lektira, nekome uputstvo a nekome najdraža uspomena. Ovo je knjiga koju i tate vole, jer bez super tate ne postoji ni super mama. Od srca je svima preporučujem, da širimo ljubav, najjaču emociju koja pokreće svet.

No comments:

Post a Comment